nedeľa 23. júla 2017

Montáž priehradovej strešnej konštrukcie

Po výrobe väzníkov sme sa pustili do ich montáže. Už počas výroby sme špekulovali, ako ich dostať na obvodovú stenu. Ako prvý ma napadol štandardne autožeriav - cca 200-250€. To som zavrhol, že najprv skúsime sami. Prvý skúšobný kus sme s menšími problémami hore dostali, ale riadne sme sa zapotili. Tak sme danú metódu len vylepšili - každý prispel nápadmi. 

Prvý skúšobný väzník ide hore

Hej-rup! Najprv hrubá sila, žiadna technika
Väzník má perfektnú tuhost len keď je zvisle. Akonáhle je na ležato, ohýba sa a hrozí jeho zlomenie. Preto je možné presúvať ich len vztýčené, hrebeňom nahor. Na to sme použili 5m drevený hranol 4x6cm a ohybný spoj pri hrebeni. Jeden človek - otec - zabezpečoval, aby bol väzník stále vo zvislej polohe.

Tato držal kormidlo - aby sa nám väzník nezvalil naležato

Hlavný kormidelník
Svokor Dušan vymyslel dva drevené stĺpy - "žeriavy", ktoré sa zahákli o obvodovú stenu a zároveň stáli na podlahe. Trčali nad obvodovú stenu cca meter, hore mali šlingu a samoblokovaciu kladku - Microtraxxion (Petzl). Vyrobili sme ich za 10 minút z dreva čo sme mali na stavbe. Neboli ťažké - mohli sme ich bez problémov posúvať kde bolo treba. Najprv sme väzníky ťahali napriamo, no potom ešte svokor doplnil ďalšiu kladku, čo výrazne uľahčilo prácu. Ja som bol najprv proti, že to netreba, však som dosť silný (a tvrdohlavý!) a potiahnem to. No nakoniec sme kladky dali a veľmi nám pomohli.

Lezecké náčinie ktoré sme použili na "žeriav"
Prvý väzník na mieste, už len 14.

Duška medzitým usilovne pokračovala v natieraní podhľadových dosiek. Prišla nám na pomoc aj kamoška Evka, tak to šlo raz dva.

Dievčatá obliekajú drevo do bielych šiat
Väzník sme stále dvihli na obvodovú stenu a namontovali na vopred vyznačenú pozíciu, podľa montážneho plánu. Hornú aj spodnú pásnicu sme zaistili proti pohybu doskami a skrutkami o predošlý väzník.  Do presnej zvislej polohy sme ho ustavili až dodatočne, aby sme sa pri montáži nezdržiavali.
Po pár väzníkoch sme sa rozbehli a montáž už šla pomerne rýchlo. Prvý deň sme namontovali 9ks, potom v pondelok sme dokončili ešte 6. Na pomoc prišiel aj švagor Miloš a aj horský vlk Peťo Brostl - ďakujem. Inak klobúk čo ostal na stavbe veľmi dobre slúži :-) ďakujem dvakrát.
Video z montáže:


Musím povedať, že montáž väzníkového krovu bola náročná akcia. 1 kus mal viac ako 80kg  a ešte bolo treba dávať pozor, aby sme ho nezlomili. Každý z nás chcel, aby to dopadlo dobre, aby sa nič nikomu nestalo. Ja som naviac chcel aby to bolo rýchlo. Párkrát sme sa aj pochytili, keďže sme mali rozdielne nápady a názory. No našťastie sme to zvládli a dopadlo to dobre. V dobrom čase a hlavne bez úrazov.

Chcem vyjadriť vďaku svokrovi Dušanovi, ktorý je na stavbe každý deň a nezištne pomáha.
Otcovi, ktorý pomedzi projekty a porady ešte stále stíha na pár hodín dobehnúť.

Je to pre mňa dobrá škola. 



všetky väzníky namontované

pohľad z detskej izby

Strecha s namontovanými vodorovnými stužidlami
Montáž krokiev terasy


Milan na terase

Zavetrenie - ondrejské kríže, montovali sme s Milanom

Pohľadové krokvy 

Krov terasy

Hotový krov domu
Pohľad z východu


Možeme zakrývať!






















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára