nedeľa 4. júna 2017

Hydroizolácia, základové prahy, prípojka vody a kanalizácie

Hydroizolácia

Šopa je pod dočasnou strechou, pustili sme sa do hydroizolácie základovej dosky. Všetky nerovnosti na doske - trčiace kamienky, ostré okraje - trpezlivo obil svokor kladivom. Na hranách sa totiž pásy trhajú. Celú dosku sme vyumývali od prachu a nečistôt karcherom. Následne ponatieral všetky zostávajúce plochy penetrákom. Penetrák som kupoval v hornbachu - po obehnutí stavebnín bol najlacnejší práve tam. Asfaltové pásy mali naopak najlacnejšie v LŠ. Vžy je potrebné urobiť si prehľad a porovnať ceny. 
Hydroizoláciu sme použili klasickú - V60 S35, to znamená oxidovaný asfaltový pás, hrúbka 3,5mm, výstuž sklorohož. Pásy sme lepili len v mieste obvodových stien a priečok. Do celej plochy ho nalepíme až keď bude dom pod strechou. Horák vyjde 35e, regulátor tlaku 16 (neodporúčam používať bez regulátora) a PB bombu požičajú hocikde. Treba dať pozor a asfalt neprepáliť, no na druhej strane je potrebné ho dostatočne nataviť aby sa celoplošne prilepil. Presahy pásov sú potrebné min 10cm. Inak to nieje žiadna veda.

Svokor natiera betón penetrákom

hydroizolácia pripravená

Prípojka vody a kanlizácie, prepad nádrže

Zavolali sme p. Vargu na výkopy prípojok.  Chvíľu som sa pohrával s myšlienkou kopať prípojky ručne, ale po dvoch hrabnutiach bagra som to hneď zamietol. Totálne sa to neoplatí z finančného hľadiska, z časového už vôbec nie. Bager (30€/h) proste kope nenormálne rýchlo - pokiaľ máte dobrého bagristu :-)
Je veľmi dôležité držať sa existujúcich uhlov kolien. KG rúry do iného uhlu nieje možne zložiť. My sme hlavný smer kanalizácie z domu zložili z dvoch kolien 30° a 45°. Kanalizacie pod základovou doskou sme dali DN 125, hlavnú vetvu sme na odporúčanie Majstra Rasťa dali DN 160. Nebude problém po celú dobu životnosti stavby.

Ryha pre hlavnú vetvu kanalizácie, DN 160

Výkop pri šachtách
Prekvapili ma hĺbky pripojovacích hrdiel na šachtách. Splašková kanalizácia bola 190cm bod terénom, dažďová dokonca 230cm. Áno máme oddelenú dažďovú kanalizáciu od splaškovej. Nepreťažuje sa tým pádom ČOV, a neplatíme stočné zo strechy. Aj na tieto detaily myslel developer Best Properties. Museli sme odkopať veľkú jamu, kedže šachty sú blízko pri sebe. Rúry sme uložili do pieskového lôžka. Ako piesok sme použili tehlový recyklát 0-4mm. Cena je 0.6e za tonu, čo nemá konkurenciu. Pozor, piesok nieje možné nahrádzať recyklátom všade! No na obsyp rúr v nezámrznej hĺbke sa použiť dá. Obsyp je potrebné spraviť do výšky 15cm nad rúru a čiastočne zhutniť - udupať nohami. Je to kôli rovnomernému rozloženiu tlaku pôdy na rúru.

Výkop pri šachtách - to je jama! (chlapcom srdce poskočí)
Spájať KG rúry veľkéh opriemeru je celkom kumšt. Bez maziva to vôbec nieje možné. Niektoré spoje sme museli robiť na 3x. Občas pomáha aj pár úderov kladivom, no opatrne, cez drevený hranol. Aby sa rúra nerozbila. Fígeľ je v tom, aké rúry v stavebninách kupujete. Rúry skladované dlho na slnku - také svetlejšie - majú stvrdnuté gumené tesnenie. Odporúčam prekontrolovať pri nákupe všetky tesnenia a tie tvrdé vymeniť. Predídete tak nečakanému telocviku a hromade nadávok. 
Odtok drenáže z nádrže
Spravili sme aj odtok drenáže okolo nádrže - vytopenie počas búrok sa už nebude opakovať.


Základové prahy domu

Rozhodol som sa kúpiť a namontovať základové prahy domu ešte pred príchodom kamiónu dreva z ČR. KVH je u nás dosť drahé - 480€/m3 (my máme za 303€). Dostať rozmer 60x160 bolo len v JAF Holz v Ličartovciach. Tento krok však bol nevyhnutný pre zmeranie uhlopriečky domu. Po zložení 16m3 dreva na dosku by nemolo možné premerať uhlopriečku obvodovej steny. 

nahrubo rozložené obvodové základové prahy

KVH hranoly som dovieziol štandardným spôsobom
Základové prahy som nahrubo rozložil po obvode a ppoznačil miesta presahov hydroizolácie. V týchto miestach som prahy zhobľoval 3,5mm - presne o toľko, o koľko je v danom mieste asfaltový pás hrubší. Prah musí dosadať celou plochou na dosku. Medzi prah a asfaltový pás sme dávali 5mm myralon - rovnomerne roznáša tlak, kopíruje nerovnosti a utesňuje medzeru styku. Prahy sme kotvili 12mm závitovými tyčami, zavŕtanými 13cm v doske. Použili sme 98 kotviacich bodov, jeden pri každom stĺpe obvodovej steny.  

Základový prah pred montážou

Rozmiestnenie kotviacich bodov, prah zo spodu (nevidno) natretý penetrákom

Lepiť závitové tyče chemickou kotvou je technologicky náročná vec. Kľúčové je navrtaný otvor hneď vyčistit špeciálnym valcovým kartáčom a vysávačom. Je nevyhnutné byť veľmi dôsledný - od vyčistenia závisí funkčnosť spoja. čisté spoje treba do pár minút osadiť tyčami a zalepiť. Nieje dobré nechávať čisté diery do nasledujúceho dňa. Občas sa stane, že lepidlo v pištoli čaká, kým navŕtame a vyčistíme ďalšie diery. Vtedy zvykne zmiešavacia špička stvrdnúť. V LŠ však dávajú náhradné špičky k lepidlu zadarmo (hornbach 0,6e/ks). my sme použili asi 8 špičiek len na obvod.
Pri lepení je potrebné vytlačené lepidlo očistiť do roviny s hydroizoláciou. Spoje je totiž nutné pretrieť gumoasfaltom, aby tadiaľ nevzlínala vlkosť.

Otec zatiera spoje gumoasfaltom

prah pripravený na montáž
Svokor natiera spodnú stranu prahov penetrákom

Týmto krokom sme na základovej doske vytvorili 6cm vysokú veľmi tesnú vaňu. Práve z tohto dôvodu  sme na dvoch meistach nechali 10cm otvor, aby dažďová voda mala prirodzene kde odtekať. Prahy sme zmontovali bez doťahovania matíc - tie som doťahoval až po úplnom vytvrdnutí chemickej kotvy nasledujúci deň. Hrozí pri predčasnom dotiahnutí porušenie spoja kotva-betón. Pretŕčajúce matice som orezal flexkou. Veľmi sa osvedčilo použiť 12mm kotvy vo veľkom počte, ako 16mm cca každý meter. Hranoly sú občas skrútené, a takto boli rovnomerne pritiahnuté celou plochou k betónu.

Prahy sme robili v klasickej zostave Ocec&Syn&Svokor a spavili sme to za tretinu predpokladaného času. Práve plánovanie, manufaktúrna špecializácia a efektívne uvažovanie umožňuje rapídne skracovať čas montáže.

Idem teraz  dokresliť výrobné výkresy stavebných dielov - zajtra ráno totiž príde kamión s drevom!!!

výrobný výkres časti obvodovej steny








4 komentáre:

  1. Ahoj zaujimamm sa o informaciu otom, ze co ste spravili s tym odstavajucim zvyskom hydroizolacie vo vasom pripade.. Ci ste to odrezali alebo ste to nejak prekryli atd..DAkujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pokial myslite ten čo trčí mimo zakladovú dosku - ten som nahrial a ohol smerom dole. Naň som nastavil zvislú hydroizoláciu - Viď článok Sokel domu

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekny navod, cim ste natreli zakladovy prah? zdola penetrakom a zhora tiez penetrakom? Ak penetrako, tak potom ta zadusena doska casom nezhije? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máte to teda riešené veľmi komplexne, ale ono je to asi dobre. My sme do rekonštruovaného rodinného domu tiež kupovali izoláciu do kúpeľne. Pretože to, ako boli v kúpeľni sfušované podlahy, to som fakt v živote nevidel. Nedivím sa, že bývalí majitelia odtiaľ odišli v tom stave, že boli skoro na rozvod a nevedeli, čo s tým domom ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť