nedeľa 18. júna 2017

Stavba strešných presahov, dokončenie obvodovej steny

V pondelok sme dokončili posledné dva diely obvodovej steny. Montáž nám už šla výrazne rýchlejšie ako pri prvej stene. Pravú stenu sme dvihli len dvaja so svokrom - viac nás nebolo. Poslednú 5,7-metrovú prednú stenu nám pomohol dvihnúť otec, ktorý práve prišiel z pracovnej porady. Steny sme zrovnali s vodováhou a zavetrili, a tešili sa z ukončenia prvej etapy.
Hotová obvodová stena

"Pán Domáci" si obzerá stavbu z hora
Následne sme sa pustili do výroby dielov strešných presahov. Strecha má totiž kombinovanú konštrukciu: vo vnútri domu sú použité priehradové väzníky. Toto riešenie je najekonomickejšie, aj keď technicky náročné. Naopak z vonkajšej pohľadovej strany - presah strechy, zastrešenie terasy a verandy - je tvorené klasickou krokvovou konštrukciou. Je to čisto kôli kráse tejto konštrukcie.
Presah sa skladá z krátkeho plnostenného väzníka a krokvy. Väzník je uložený na stĺpe, resp. na obvodovej stene a zabezpečený proti preklopeniu zavetrovacími pásmi, resp. konštrukčnými skrutkami dĺžky 400mm. Ako prvé sme montovali väzníky - dĺžky sú 2 a 1,75m.
Montáž plnostenných väzníkov
Tie sme montovali napriek ich hmotnosti s otcom normálne z rebríka. Prekontorolovali sme uloženie, naznačili na väzníku pozíciu a dvaja naraz sme ho dvihli do polohy. Následne sme ho zrovnali do vodováhy a prišrubovali.
Potom sme rovinu prekontrolovali a prišrubovali sme pripravené zavetrovacie pásy, každý 16-timi konvexnými skrutkami. Montáž väzníkov nám týmto spôsobom trvala tri hodiny.
Detail väzníkov presahu strechy
Montáž väzníkov uložených na obvodovej stene som robil sám. Pri dobre naplánovanom slede krokov to nebol problém. Video:


Väzníky držia "jak šaľene"

Medzičasom sme vyrábali krokvy. Tie sú náročné na presnosť, najmä sedlá - miesta uloženia na väzník. Krokvy som vyrábal opäť podľa výrobných výkresov. Niektoré rezy som rezal na pokosovej píle, no sedlá sme rezali ručne klasickou japonskou pílou Ryoba Seiun Saku. Píla reže iba ťahom k sebe - nehrozí že sa ohne. Preto môže byť list tenký a píla má veľký výkon. Má dva druhy zubov - na jednej strane na priečny a na druhej na pozdĺžny rez. Investícia 47€ sa vyplatila - rezy sú nevídanej presnosti a kvality. Síce  k tomu treba trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí určite za to.


Ryoba Seiun Saku 300 reže nádherne kolmo a podivuhodne rýchlo

Hotové sedlo na krokve - rez je nádherne čistý
Píla je veľmi ostrá, reže aj prsty aj nechty
Všetky diely strešných presahov sme montovali naimpregnované a 2x natreté tenkovrstvou lazúrov Slovlux.  Takmer všetky diely natierala Duška - lazúra je náročná na techniku rozotierania, je najlepšie keď to robí jeden človek. Táto lazúra nevytvára na dreve film, tým pádom nepraská. Nie je potrebné ju pri obnovovaní brúsiť, stačí len pretrieť.
Impregnovania - namáčania je veľa, a na tieto diely nám prišli pomôcť aj Terezka a Tomáš - Debnička od babičky . Nieže by nemali dosť svojej práce, ale proste prišli pomôcť. Tak sa neodvratne zapísali do histórie stavby tohto domu. Ďakujeme.

Debničkári impregnujú krokvy

Krokvy sme montovali dvaja pomocou lana. Tri krokvy mi pohol namontopvať Miky Dávid - Ďakujem. Ďalšie sme montovali so svokrom na druý deň. Pri montáži sa ukázalo, aká je dôležitá presnosť výroby sediel. Takmer všetko sedelo ako malo, z jednej krokvy som musel rezať asi 6mm. Niekedy sme si pomáhali gurtňou, aby sme diel dostali do požadovanej pozície. Video:


Následne sme namontovali stĺpy a nosník terasy. Tie sme vyrábali ešte pred troma týždňami , pred príchodom kamiónu s drevom. Spoje sú robené na čap a dlab, všetko drevo sme ručne hobľovali elektrickým hoblíkom. Zmontovali sme ich naležato, spoje sme utesnili Sikaflexom. Pod stĺpy sme použili závitové pätky, aby bolo možné ich nastaviť do presnej výšky. Patky sme kotvili závitovou tyčou M10 a chemickou kotvou. Diery sme rozmerali a navŕtali ešte pred zdvihnutím, následne sme kovové patky ustavili presne na diery pomocou vzpery a páky - vynález Ing. Martina Vargu staršieho.

To máš tak - manažér na stavbe. Ale páku vymyslel perfektnú

Teraza v plnej paráde

Terasa z hora
Detail terasy
Domček už začína naberať svoj Chamonix-Provance look

V piatok som bol pre drevo na strechu  na píle v Šebastovciach. Ceny najlepšie, ale inak tam vládne anarchia. Pripravenú mali len jednu objednávku (5 m3), aj keď včera volali že sú hotové obe. Tak sme pobehali po celej píle a zobrali všetky dosky, ktoré tam mali (7,2 m3) . P. Štefko to krútiac hlavou sám naložil a šli sme. Drevo sme vyložili presne na požadované pozície (auto ma veľké vyloženie a silnú ruku) čo nám ušetrilo kopec roboty. 
Nieje jedno kto vám vozí materiál. Bolo u nás už zopár šoférov, no p. Štefko je bezkonkurenčne najšikovnejší a najrýchlejší. V prípade záujmu rád odovzdám kontakt.


Nakladanie na píle

Tato nahadzuje popruhy na hák

So Svokrom ukladáme drevo do stavby


Pustili sme sa do svojpomocnej výroby priehradových väzníkov... 
ale o tom nabudúce :-)





















1 komentár:

  1. Jojo, strecha. Pamätám si to ako dnes, keď sme ju robili na našom dome. Za mňa asi fyzicky najnáročnejšia časť svadby, pretože to treba urobiť rýchlo, ale pritom veľmi kvalitne. :) Náramok s krokomerom od https://www.mibandshop.sk/xiaomi-mi-band-6/ mi občas ukazoval, že som okolo stavby nabehal aj cez desať kilometrov. Je pravda, že som sa ten rok, kedy sme stavali, veľmi nevyspal. A potom ešte nasledujúci rok, pretože som mal nočné mory, že nám treba tečie do baraku. :D

    OdpovedaťOdstrániť