nedeľa 11. júna 2017

Stavba nosnej obvodovej steny

Ako na to - návod na LEGO.


V nedeľu som do večera stihol nakresliť výrobné výkresy. Celý model drevostavby je rozdelený na podzostavy a tie na stavebné dielce. Pri výrobe je potrebný výkres z každého dielca s označením prvkov, a výkres podzostavy s označením pozícií dielcov. Znie to zložito, ale je to jednoduché. Je to ako vyrábať návod na LEGO stavebnicu:

Model konštrukcie domu s vyznačeným dielcom (modrý)


stavebný dielec - Zadná stena 1


Výrobný výkres s rozpisom prvkov a označením pozícií prvkov
Pri výrobe jednoducho vyrežem diely podľa tabuľky a označím ich číslami. To je veľmi dôležité, aby sa diely jednoducho skladali bez premeriavania. Následne pozerám iba na spodnú časť výkresu a podľa nej diely rozmiestnim a diel zoskrutkujem. Zombi by povedal "Ľahké jak šikať do suda." Je to tak.

Kamión je tu!

Chcel by som vyjadriť vďaku Emberovi a Zombimu - Thomas Sluis Slovakia - ktorí prepravu zabezpečili. Ráno o 7:15, presne podľa plánu, stál kamión pred kostolom v Malej Ide. Zaviedol som ho na miesto činu, kde už stál pripravený autožeriav. Za 2 a pol hodiny sme kamión vyložili, a balíky rozložili (takmer) tam kde som chcel. Nedalo sa presne podľa môjho skladovacieho plánu, lebo ruka autožeriavu bola krátka a slabá. Poučenie do budúcna - preveriť nosnosť a dosah. Následne sa nám to vypomstilo - cca 4h práce naviac pre dvoch mocných chlapov.

Plán rozloženia materiálu

vykladanie dovezeného materiálu

Drevo nádherne vonia!

Niektoré diely obvodovej steny a priečok sme mali narezané na presnú dĺžku

Stavba obvodovej steny

Poobede som vyrezal prvky prvej steny. Tu sa ukázala dômyselnosť výrobných výkresov. Výkres zložím na polovicu a jednoducho vyrezávam prvky podľa tabuľky. Priebežne ich značím a z tabuľky odškrtávam tie čo sú hotové. Nemusím si tak nič pamätať a keď je tabuľka vyškrtaná, viem že prvky sú hotové. Tým, že sú označené nieje možné ich zameniť s prvkami iného stenového dielu. 


Rezanie prvkov na pokosovej píle

Taktiež som montoval základové prahy priečok. To aby  bolo o čo obvodovú stenu zavetriť. Svokor natieral prahy penetrákom a namáčal diely steny v bezfarebnom Lignofixe. Ten sme riedili podľa návodu 1:9 s vodou, namáčali sme 2x. Na tento účel sme vyrobili 5,5 m dlhú vaňu. Je to taká robota naviac - veľa staviteľov KVH hranoly neimpregnuje. No práve tento detail predĺži životnosť stavby a nestojí veľa. Namočenie jedného stenového dielca trvá cca 2 x 10 minút.

Montáž základových prahov priečok

Vyrezané prvky stenového dielca, namáčanie v Lignofixe

V utorok sme dotiahli matice na základových prahoch a pustili sa do montáže prvého stenového dielca. Prvky sme rozmiestnili podľa výkresu a zošrubovali. Používam skrutky StarDrive GPR a Rapid 2000 od Pána Hrabánka - hrabnánek šroubky ktorý ako jediný z oslovených dodávateľov dokázal dodať všetky typy skrutiek a spojovací dosiek BOVA podľa môjho rozpisu. Prišli na jednej palete spolu s drevom. Na svojej stránke má informácie ako správne zvoliť dĺžku a typ skrutky a aké pravidlá dodržiavať pri tesárskych spojoch.
Stenu sme zošrubovali a následne s otcovou pomocou dvihli na pozíciu. Stena je vysoká 5.5m, takže sme sa riadne zapotili.

Prvá stena je hore!

Dodatočne sme k stene primontovali stĺpy držiace presah strechy. Montovali sme ich dodatočne kôli zníženiu hmotnosti dvíhaného dielu.Tieto stĺpy sú skrutkované a lepené PUR lepidlom. Nesú oceľový zavetrovací pás, ktorý drží strešný väzník. Ich význam bude zrejmý neskôr pri montáži strechy. Pás je kotvený špeciálnymi konvexnými skrutkami (je možné použiť aj konvexné klince, ak sa Vám chce mlátiť) ktoré dodáva firma BEA. Nesmú sa používať klasické univerzálne skrutky - majú výrazne nižšiu pevnosť v strihu!

Zavetrovací pás priskrutkovaný konvexnými skrutkami
Zavetrovacie pásy BOVA na svojom mieste

Pokračovali sme v stavbe dielov zadnej steny. Na tieto diely sme mali stĺpiky narezané už z výroby. Je to veľmi šikovný ťah - ubudne veľa práce a nevzniká žiaden odpad! Stavba týchto dielov šla rýchlejšie. Obsahujú tiež lepený okenný preklad 160x200mm z BSH nosníku. Ten sme lepili k hornému prahu steny taktiež pur lepidlom - zvýši sa tým tuhosť prekladu. Odporúčam kúpiť si pištoľ na PUR penu - pena v pištoli netvrdne, aplikácia je presná a využitie peny dokonalé.

Zadná stena veľkej detskej izby

Detail lepenia horného prahu k okennému prekladu
Pred dvíhaním steny sme z vonkajšej strany prišrubovali o prah dve zarážky, aby nám stena neskĺzla smerom von. Následne sme stenu dvihli, usadili na miesto, zarážky odmontovali, stenu dopasovali presne na prah, priskrutkovali na krajoch o prah, ustavili stenu do vodováhy v priečnom smere a zavetrili. Akcia trvá 10 až 12 minút.

Raz!


Dva!


Tri!


Hej rup!
Krásne to rastie, ako z vody

Z dvíhania stien som spravil časozberné video, ktoré názorne ukazuje postup kotvenia hotovej steny:





Po postavení celej zadnej steny sme lepili a skrutkovali druhý pás horného prahu. Stena musí byť preplátovaná kôli priečnej tuhosti. Lešenie ani dosť vysoký rebrík sme nemali, tak som použil trocha odvahy a rovnováhy a nanášal lepidlo stojac na vrchu steny.

Lepenie horného prahu steny

Skrutkovanie horného prahu - pätička na udržanie rovnováhy

V sobotu prišli na brigádu aj chalani, Pani Manželka a Dušan. Chalani pomáhali čo bolo treba a Duška s Dušanom natierali hranoly terasy, verandy a strešné väzníky. Pár krát nás vystrašila búrka, takže sme všetko zakrývali a odkladali náradie, no predsa sme stihli postaviť dve steny. a ďalšiu vyrezať. Namontovali sme ďalšie základové prahy a chalani impregnovali podhľad na strechu. Pokazila sa nám fréza, a ja som už nad ňou zlomil palicu. No svokor ju rozobral, chybu našiel, odstránil a opäť poskladal. Žasol som.

Duška natiera stĺpy terasy

Otec&Syn&Svokor s.r.o.

Drevostavba po týždni práce

Chcel by som poďakovať všetkým, čo priložili ruku k dielu. Práca na stavbe ide rýchlejšie ako som očakával.
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára