streda 1. novembra 2017

Montáž strešnej krytiny Ruukki Classic C

Po dlhom výbere strešnej krytiny sme sa zhodli s Pani Manželkou (aj keď ja som ešte chcel šetriť a dať lacnejší škridlplech) na fínskej krytine Ruukki Classic C. Vzhľad má ako falcovaná krytina, no montáž je jednoduchá zacvakávaním hotových zámkov. Že prečo práve túto?
- nevidno skrutky. Krytina je montovaná nerezovými skrutkami, ktoré sú skryté pod ďalším pásom. Každá tá farmárska skrutka na škridlplechu s tesnením je vlastne diera v streche, ktorá má životnosť do 20 rokov. Darmo plech vydrží viac, v mieste skrutky odhnije, keď tesnenie na skrutke stratí svoju pružnosť.
- Falcovaná krytina je rovnako drahá a musí Vám ju prísť zhodoviť klampiar. Tí kvalitní tu na východe už dávno vyhynuli, alebo sú vypredaní pol roka dopredu. O cene práce ani nehovorím.
- Pásy krytiny sú v jednom kuse od odkvapu po hrebeň. Je možné spraviť celú strechu bez pozdĺžnych spojov, dĺžka pásov do 13m.
- Životnosť pri najlepšej povrchovej úprave je s garanciou 50 rokov.
- Asfaltový šindel susedovi u rodičov po 20 rokoch tečie, svokrovci museli šindel po 20 rokoch úplne vymeniť. Pri jednej výmene je aj tá najlacnejšia strecha predražená.
- Dá sa spraviť svojpomocne, po preštudovaní montážneho návodu.  Veľkou výhodou je ak si navrhnete dom jednoduchý. Už valbová strecha je ďaleko náročnejšia na montáž a citlivejšia na defekty montáže, neohovorím o úžľabí ak máte dom v tvare L.
- Stačia na to aku vŕtačka, nožnice na plech, nožnice na ohýbanie a gumené kladivo. Montáž firmou (najlacnejšia) stála 2000e, a mohla byť najskôr o 3 mesiace. To už sme mali dávno zakryté.

Komplet krytinu a odkvapový systém nám dodala firma STAVMAX z Prešova a pán Pavol Vavrek. Musím pochváliť bezproblémvú komunikáciu, dodávku, ústretovosť, férovosť, a z východoslovenských dodávateľov  RUUKKI najlepšiu cenu.


Strecha je tu, došla kamiónom. Vykládka pre štyroch ľudí na pol hodiny, žeriav netreba.

Šablóny sme vyložili na chodník pred dom na drevené špalíky. Strecha sa dodáva komplet s odkvapovým systémom, ktorý sa montuje ako prvý. Okapničky sa montujú ešte pri montáži strešnej fólie. Začali sme ako obvykle na šope, kde som si chcel montáž skúsiť.
Ako prvé idú sieťky proti hmyzu na zakrytie vetracej medzery.
Následne žľabové háky. Postupovať treba presne podľa návodu. Háky ohnúť tak, aby boli v požadovanom spáde smerom k žľabovému kotlíku. Spád má byť min 0.5cm až 1cm/m. Rozpočítanie miest ohybu viď foto:

Rozpočítanie miest ohybu hákov
Háky ohneme do požadovaného uhla ohýbačkou na háky. Dá sa aj vo zveráku, pozor na poškodenie povrchovej úpravy. Po montáži hakov vložíme skrátené a ponadpájané žľaby aj s kotlíkmi na miesta.
Spoje na žľaboch nitujeme, tmelíme Sikaflexom 11 FC. Všetky strihy a poškodenia povrchovej úpravy zatrieme opravnou farbou - ktorá  je veľmi praktická a už obsahuje štetec. 
ZÁKAZ REZAŤ FLEXKOU!!!!!

žľabové háky na dome


Pekne strihajú rovinu. Montujeme najprv prvý a posledný hák, na ktoré natiahneme šnúrky. Podľa sňúrky montujeme ostatné háky

S vloženým a zaisteným žľabom a namontovaným štartovacím profilom
Vidno spádovanie žľabu - funguje dokonale, voda primerane rýchlo odteká.

Následne montujeme horný štartovací profil, klampiarskymi klincami, po celej odkvapovej strane strechy. Spoje sme robili s presahom 10 cm.

Je potrebné si rozpočítať šablóny na streche, aby ste krajné šablóny mali rovnako široké. Pozor!!! vo všetkých výkresoch je osová vzdialenosť RUUKKI CLASSIC 475mm. Nieje to pravda! osová efektívna šírka je 480 mm!!! predajca mi povedal, že som prvý čo si toto všimol. Tento rozdiel 5mm Vám pri 40 šablonách na streche spraví chybu 20cm. To je už riadne veľa, a môže sa stať, že strechu nezmontujete.
Zistil som to našťastie na šope, na odvrátenej strane. Preto mám okrajové šablóny nerovnako široké.

šopa - podarená strana. všimnite si na hrebeni - zadná strana má okrajové šablóny nerovnaké.

Škoda však, strechu sme už mali orezanú, a museli sme okrajové šablóny na dome skracovať presne o túto chybu - na terase 7.5cm, na celkovej šírke strechy 15m - 20cm. Ručné pozdĺžne struhanie a ohýbanie - 1:30h/rez.
Skrátená ľavá šablóna na terase. Škoda, rozpočítané som mal presne. 

Šablóny plechu sa môžu držať iba zvisle! Vodorovne ich ľahko prelomíte a doobjednávka je nechutne drahá. Plechy sme vyťahovali na strechu s lanami a háčikmi zaháknutými v drážkach pre skrutky - viď video. Žeriav neodporúčam, neukotvené plechy zo strechy vietor sfúkne ako nič.


Prvý plech teda zúžime podľa potreby, a presne podľa návodu: nasunieme na štartovací profil, priskrutkujeme. Štítový okraj pripevníme príponkami. Skrutkujeme s ohľadom na rozťažnosť plechu!!! práve tu, nesprávnym skrutkovaním, sa dá cela strecha "dodrbať" - plech má rozťažnosť 2.7%, to je 27mm na 10m, rozdiel zima -20°C a leto +80°C. Najlepšie je to popísané na tomto videu. Treba zohľadniť aktuálnu teplotu  plechu počas montáže.
Každý ďalší plech nasunieme na štartovací profil a pozdĺžne zacvakneme zámok - normálne nohou. Opäť skrutkujeme.

10 metrová šablóna je hore. Svokor Dušan a Matúš.

My sme dávali pod plech aj tesniaci pás z hrubej geotextílie, aby bol plech mierne napnutý smerom von. Má to znížiť hlučnosť pri silnom vetre. Čiastočne to funguje, no nemám možnosť skutočne porovnať so strechou bez tesniacich pásov.

Matúš dáva tesniaci pás sponkovačkou
Najviac sa nám osvedčila montáž pri dvoch ľudoch. Jeden dáva pás a zacvakáva plech, druhý skrutkuje. Ideálne je mať dole dvoch ďalšich čo Vám zavesia na háky plech, inak musíte ísť po každý dole zo strechy.

Montáž krytiny na terase - 10m pásy


Prvé šablóny


Skončili sme v mieste komína


Milan - vždy s úsmevom
Namontovali sme všetko čo sa dalo, až po miesto komína. Potom sme 2 týždne čakali - netušil som že nerezové komíny Schiedel  sa robia na objednávku 3 týždne. Keď komíny došli, pokračovali sme.
Komínový prestup je detailne popísaný v návode - použili sme minimum - 4 - farmárske skrutky.

Komínový prechod pre komím pre pec - Schiedel Kerastar

S Tatom na streche

Milan pri montáži - komín pre kotol Schiedel CFS
Ako ďalšie sme montovali šítové lemovanie - vyrobené namieru podľa môjho návrhu - nechcel som farmárske skrutky z hora, ako je to na štandardnom riešení. Montuje sa od odkvapu smerom k hrebeňu, v hrebeni je treba spoj prekryť. Samozrejme prekrytie - tentoraz 5cm.
Ako posledný ide vetrací hrebeňový profil. Montuje sa farmárskymi skrutkami. Použili sme typ od Lindab, lebo u nás dodávaný RUUKKI má príliš malý prierez vetracích otvorov. Teda až tak nevetrá, ako by mal. Ten super skladací profil čo je v tom fínskom montážnom videu u nás nezoženiete. Tož, Slovakistan.

Vetrací profil nahodený na šope
Ako posledný ide hrebeň strechy. Presah hrebeňových profilov som dával 10cm. Pozor, hrebene je dobré montovať po jednom. Nenamontovaný po hladkom plechu ľahko "drbne" dole, čo sa mi na šope aj stalo. Žial z montáže nemám foto.

Dokončovanie, posledná šablóna


Posledná šablóna

YES!
Keď namontuješ svoju prvú strechu, na chvíľu si pripadáš ako majster svetla

Mám Bosch šrubovačku a nebojím sa ju použiť! Milan štandardne v dobrej nálade, pri montáži štítového lemovania

So strechou mi veľmi pomohol Milan Kolibár. Samozrejme pomáhal každý kto kedy mohol: Svokor Dušan, Otec, Matúš Horňák. Zmákli sme to parádne, spolu nám to trvalo čistých 5dní pre 2 ľudí, s prestávkami pomedzi inú robotu. 
To za tých ušetrených 2000e určite stojí.

Som za všetku pomoc veľmi vďačný. 






























5 komentárov:

  1. Dobry den!
    Prosim info. Kolko gramovu geotext. ste davali pod stresnu krytinu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, dával som 400g. Dal by som najbližšie kľudne 600 alebo 400 2x. Strecha pri veľmi silnom vetre trochu hučí.

      Odstrániť
  2. Zdravím,
    zaujalo ma to štítové lemovanie, dávali ste si ho robiť priamo v Ruukki alebo ste využili inú firmu? Ak áno, tak akú.
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyrobili mi ju v Stavmax Prešov, dodali celu strechu. Veľmi dobrá firma a dobré ceny.

      Odstrániť
  3. niekedy je lepsie zverit pracu odbornikom snaha sa ceni ale ten prestup komina cele zle.

    OdpovedaťOdstrániť