nedeľa 26. novembra 2017

Vzduchotesná rovina

Máj 2017

Prečo, načo?

Prečo vzduchotesná - netesnostami konštrukcie uniká závratné mnoštvo tepla. U starších budov je to jeden z dôvodov úniku tepla. Netesnosti sú hlavne okolo okien, pri prestupoch vodo a elektro inštalácií konštrukciou. Argument že "dom nedýcha" je absurdný, vetranie netesnostami je nepostačujúce a nekontrolovateľné. Stavať dnes novostavbu a tento detail zanedbať je návrat o 25 rokov späť.
Prečo parobrzdná - v konštrukcii nieje použitá parozábranná fólia. Ako parobrzda slúži práve OSB doska, ktorá má vysoký difúzny odpor. Všetky materiály smerom von majú menší difúzny odpor, preto v prípade prieniku vzdušnej vlhkosti cez OSB, sa táto odvetrá smerom von. V tomto type konštrukcie nieje možné použit na zateplenie fasádny polystyrén. Na ňom by sa prípadná vlhkosť zrazila, neodvetrala by sa. Skladba našej konštrukcie je veľmi podobná ako na obr. nižšie, vzduchotesná rovina je znázornená červenou čiarkovanou čiarou.  zdroj pasivny dom.

Skladba obvodovej steny pri základe


Detail okna pri ostení

Z čoho to je?


Vzduchotesnú a parobrzdnú rovinu tvorí doska OSB Egger 4PD 15mm, skrutkovaná skrutkami  Stardrive GPR 5x50, každých 15cm. Dosky sme spájali s drážkou tmelenou tmelom Sikaflex 11FC (MPL Stavebniny). Všetky spoje sú prelepené páskou Isocell Airstop, objednali sme v ČR  - v ploche 30mm (pásku sme rezali na polovicu po dĺžke), v kútoch, na rohoch a oknách 60mm. Spoj OSB- základová doska je vypenený nízkoexpanznou penou a prelepený butylovou páskou 50mm. Spoj OSB stena - strop je taktiež vypenený penou a prelepený 60mm páskou. Všetky spoje boli pred lepením prebrúsené a zbavené prachu.  Spotrebovali sme cca:
15 600g kartuší tmelu  - 150€
50 bm butylovej pásky -  26€
450 bm Arstop pásky - 350€
1bm tvarovateľného pásu na prestupy VZT - 10€

Butylová páska spoj OSB-základová doska

Airstop páska v rohu okenného kastlíku
Duška lepí pásky okolo okenného kastlíku

Pohľad na prelepené špáry
oblepený komín pre kotol

Utesnený komín Kerastar

Čo by som spravil inak:

Mám dojem, že prelepovanie špár v ploche nemá veľký význam. Je to cca 3dni práce pre dvoch ľudí. Pokiaľ je špára dobre pretmelená, nieje možné aby nebola vzduchotesná. Je to však len môj dojem, musím to otestovať na modeli. Spotreba pásky by klesla o cca 70%. Čo sa týka tmelenia - už mám objednanú pneumatickú pišťoľ. Tmel je tuhý, ruka bolela od stláčania pištiole veľmi dlho. Ale bol to dobrý tréning, stisk na pravačke mám teraz neprekonateľný :-)
Páska v rohoch a kútoch je naopak priam nutná, tam je to jediný vzuchotesný element, nakoľko PUR pena nieje spoľahlivý tesniaci prvok. Ešte by som pridal jeden krok - po prebrúsení by som spoje penetroval penetračným náterom, kôli lepšej priľnavosti. Pri zvýšenej vlhkosi - napr pri kondenzácii vody na OSB počas liatia poteru, má páska tendenciu sa odlepovať.

Ešte jeden detail. Na lepenie pásky je potrebné mať modelársku presnosť a trpezlivosť. Odfláknuté detaily sú to isté, ako páska nenalepená vôbec.
Pásky lepila Duška, Otec  a strop  lepil Matúš Horňák s kamošom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára